Asien Europa

Seværdigheder i Istanbul

istanbul hovedstaden i tyrkiet set fra vandet

Istanbul er en byen, hvor Europa og Asien mødes. Det er en by, der er delt op af Bosporusstrædet. I Istanbul er er der et væld af attraktioner, og byens lokale gastronomi er i top. Hvis du er til grillet kød, er Istanbul en oplagt by at besøge.
Istanbul udmærker sig blandt andet ved at have en masse bakker. Det betyder, at man går op og ned ad bakke, når man bevæger sig rundt i Istanbuls gader og stræder. Istanbuls waterfront på begge sider har en majestætisk udsigt til Bosporus og den anden side af Istanbul, som enten er europæisk eller asiatisk.

Der er masser af historie at finde i Tyrkiets største by. For 600 år siden var byen kristen, og det er også noget, der præger byens arkitektur i dag. Byen blev i 1453 erobret af muslimer, som efter over 700 års kamp formåede at overtage det tidligere kristne Anatolien. Hagia Sophia er en stor tyrkisk attraktion, som engang var en kristen kirke og indkapsler byen ret godt. Der er tilføjet minareter om den tidligere kirke, og alle billeder af Jesus er blevet fjernet i den, fordi man i islam ikke tror, at Gud har en søn eller på anden vis kan splittes i forskellige former.

I Istanbul er klimaet varmt om sommeren, efteråret og foråret, mens vintrene kan være relativt kolde. Dog ikke tilnærmelsesvis dét, vi oplever i Danmark.

Der er mange ting, som man skal se, når man besøger Istanbul. Vi giver her vores bud på, hvilke ting man skal besøge i byen.

Hagia Sophia

Symbolet på byen. Øst og vest mødes. Det er det kristne og det muslimske, der mødes. Det er et museum, der er åbent for alle. Fra erobringen af Istanbul i 1453 til 1935 var det en moske, men Atatürk valgte at lave det til et museum. Du skal nok skynde dig, hvis du gerne vil se det, så længe det er i dets museum-form.

hagia sophia moskeen i istanbul i tyrkietPræsident Erdogan udtalte nemlig i slutningen af marts til den tyrkiske TV-station TGRT Haber, at han ikke ville udelukke, at han en dag gjorde Hagia Sophia til en moske igen. Hagia Sophia besøges hvert år af 3,3 millioner turister. Hagia Sophia var det mest besøgte sted i Tyrkiet tilbage i 2015. Stedet hed på latin Sancta Sophia, hvilket betyder hellige Sophia. Navnet Hagia Sophia betyder ”hellig visdom” på græsk.

Dolmabahce-paladset

Tyrkernes Versailles. Et overdådigt palads, som er et sandt arkitektonisk mesterværk. Alt, du ser, når du besøger Dolmabahce-paladset, er original dekorering.

dolmabahce paladset i istanbul

Stedet er blevet inspireret af ikke kun Versailles i Frankrig, men også Shoenbrunn-paladset i Wien. Der er rigtig mange turister, som besøger stedet og i særdeleshed i weekenderne. Der kan være lange køer på op til to timer. Det kan være svært for nogle at få taget et ordentligt billede, netop fordi der er så overrendt med turister.

dolmabahce paladset i istanbul tyrkiet

Der er mange populære ting ved paladset som eksempelvis portene ved havet, de smukt vedligeholdte detaljer på bygningerne, og de originale møbler samt den smukke tilhørende have.. De mange turister er ikke desto mindre et kvalitetsstempel og beviset på, at paladset og bygningerne er smukke og værd at besøge. Og selv, hvis du står i kø i to timer, er de fleste enige om, at det er ventetiden værd.

Sultanahmet-distriktet

Det er området, hvor du får arkitektur i verdensklasse. Du kan se Hagia Sophia, Den blå moske, Topkapi-paladset, og der er hele tiden nye arkitektoniske detaljer at få øje på. Der er mange bænke i området, som man kan sidde på og nyde de mange indtryk og suge luften ind og se den smukke arkitektur, der omringer en.

sultanahmet pladsen i istanbul set om natten

Det gode ved den gamle bydel er, at der er enormt rent, og selvom der er masser historie, er der en moderne følelse ved stedet. Man kan shoppe, der er restauranter, der er markeder, og så er der et væld af hoteller. Der er få steder, som giver et bedre indtryk af, hvad Istanbul er end Sultanahmet-distriktet. Da Istanbul var kristent og gik under navnet Konstantinopel, var området indkapslingen af kristen civilisation og overgik Rom i overdådighed og pragt.

Bosporus-strædet

Det er her, at man får indtrykket af, hvilken by Istanbul er. Det er vandet, der adskiller byen fra hinanden, men som på samme tid også binder den sammen. Bosporus er strædet, der adskiller Europa og Asien. Når man taler med lokale, er det mest populære spørgsmål at stille, hvorvidt man bor på den europæiske eller asiatiske side af Bosporus. Altså om man bor på vestsiden (Europa) eller østsiden (Asien) af strædet.

moske ved broen over bosperus strædet

Bosporus-strædet er et stræde, der er fyldt med fragtskibe, der transporterer varer fra primært Rusland til resten af middelhavsområdet. Tyrkerne tjener mange penge på de skibe, der sejler igennem det tyrkiske farvand – heriblandt i særdeleshed Bosporus-strædet.

Når man sejler på Bosporus-strædet, er noget det flot at se, hvordan byen løfter sig op over en på begge sider takket være de mange bakker, der er i byen. Man ser både grønne farver fra træer, men også grå og brune farver fra bygningsværker. At se Istanbul fra Bosporus-strædet giver et andet syn på den tyrkiske by.

Kariye Museum

Det er stedet, du skal besøge, hvis du gerne vil se Istanbuls kristne historiske pragt. Det er her, at du kan se kirkeudsmykning, som for nogle anses som værende det mest markante i den kristne verden.

Kirken er lavet af klassisk mursten og er af beskeden, men hyggelig og intim størrelse. Udsmykningen på loftet er smukt og bærer præg af græsk-ortodokse symboler. Man kan eksempelvis se flere symboler af Maria på loftet ved kuplen. Det er mørkegrønne farver, der omgiver de 12 Maria-malerierne på loftet af kirken. Der er et flot lysindfald lige før toppen af kuplen og under Maria-malerierne, hvor der er 12 store vinduer, som lader lyset komme ind i kirken. Mosaikkerne i kirken er noget af det bedste i verden.
Lokale markeder

Hvis der er noget, der definerer stemningen i byen, er det de lokale markeder, som også går under navnet ”pazar”, på dansk kendt som bazar. Og dem er der mange af. Du vil kunne finde tusindvis af ting. Tæpper, kjoler, lamper, gardiner, sko, tasker, hatte, smykker, vandpiber, tyrkiske delikatesser, frugt, grøntsager, krydderier med meget mere. Du vil blive budt pænt velkommen af de, der står og sælger ting i markederne.

Du vil kunne høre flere forskellige sprog, fordi der er så mange turister, og sælgerne kan også en masse gloser på et utal af sprog. Når du er på markedet, må du ikke glemme at prutte om prisen. Tyrkere er generelt gode til den slags, så du skal selv være på dupperne, hvis du vil følge med.

Fly til Istanbul

Der er mange flyselskaber, der flyver til Istanbul fra København. Disse flyselskaber tæller blandt andet Pegasus, Turkish Airlines og SAS. Det tager tre timer og et kvarter at flyve til Istanbul og hjem derfra ligeså. Der er to lufthavne i Istanbul: Sabiha Gökçen International Airport og Istanbul Airport. Når man flyver med Pegasus, lander man i førstnævnte lufthavn.

Flyver man med SAS eller Turkish Airlines, lander man i Istanbul Airport, der så småt åbnede for 20 passagerfly om dagen i oktober sidste år. I begyndelsen af april 2019 blev alle fly fra Atatürk-lufthavnen overført til Istanbul Airport, der står til at blive verdens største lufthavn i 2027 med et forventet årligt passagertal på 200 millioner.

I første omgang efter åbningen i april 2019 vil der være plads til 90 millioner passagerer. De mange passagerer skal fordeles på et areal på 1,4 millioner kvadratmeter. Lufthavnen er i gang med at blive færdigbygget og er trådt ind i sin fase nummer to ud af fire.

Sabiha Gökçen International Airport ligger i den asiatiske del af Istanbul, mens den nyåbnede Istanbul Airport ligger i den europæiske del af byen.

Fra begge lufthavne er det nemt at komme til centrum af byen. Der er dog flere transportmuligheder fra Istanbul Airport som følge af, at det er en noget større lufthavn end Sabiha Gökçen-lufthavnen.

Hotel i Istanbul

Istanbul er en by, der årligt tager imod millioner af turister. Derfor kan man hurtigt finde noget på hotelfronten til enhver smag. Der er små og hyggelige hoteller, store og luksuriøse hoteller, der er hostels, og så er der selvfølgelig Airbnbs, hvis man hellere kunne tænke sig en mere autentisk oplevelse af byen. Uanset hvor du lejer dig ind henne, vil der helt sikkert være nogle, der kan guide dig til, hvad du absolut skal se, hvis du synes, det er svært at vælge mellem ovenstående.

Priserne på hoteller i Istanbul varierer meget i forhold til, hvor tæt ind til byen I vil, og hvor meget luksus I gerne vil have på jeres hotel. Leder man efter et 3-stjerns hotel med morgenmad inklusive, så skulle det dog være til at finde til en pris, hvor alle kan være med.

Related posts

7 smukke Singapore seværdigheder – kulturel ferie eller storbyferie.

Turistguiden

Harzen seværdigheder – Nationalpark Harz og de flotte bjerge

Turistguiden

Seværdigheder i Firenze – mere klassisk bliver det ikke

Turistguiden

Leave a Comment