Europa

Flensborg seværdigheder

flensborg by set fra vandet med kirke i baggrunden

Flensborg er en af de største byer i det tidligere danske område i Nordtyskland. Det kan man stadig finde spor efter, når man besøger byen i den nordtyske delstat Slesvig-Holstein, hvor Flensborg ligger, og den er den tredjestørste by med omkring 90.000 indbyggere. Området har været tysk, siden danskerne tabte det ved krigen i 1864.

I dag er Hamborg en levende og driftig tysk storby med masser af spændende historie og seværdigheder, og den er absolut et besøg værd.

Mange danske turister besøger byen hvert år. Særligt de, der bor i Sønderjylland, har et helt naturligt forhold til deres nærmeste storby, som de besøger jævnligt. I grænseområdet forstår danskere og tyskere fint hinandens sprog.

Havnebyen Flensborg er altid et besøg værd. Tag dertil på en smuttur, eller bliv der i nogle dage. Der er altid gode oplevelser i vente i dette grænseland med den blandede dansk-tyske historie og kultur. Der er rigeligt at se på og at opleve både for børn og voksne. Flensborg er en storby med mange skønne oaser af natur.

Istedløven eller Der Flensburger Löwe

Som dansk turist er du næsten nødt til at lægge vejen forbi den ikoniske skulptur, Istedløven, eller Der Flensburger Löwe, som dens tyske navn er. Den er en stor skulptur i bronze, som er skabt af den danske billedhugger, H. W. Bissen i 1860 til minde om slaget på Isted Hede, der fandt sted i 1850.

Den står i Flensborg Kirkegård igen, efter at den i flere omgange har været flyttet rundt på. Den har stået i København i mange år, men er nu tilbage på dens oprindelige plads. Den omkringliggende park er også et hyggeligt besøg værd.

Rum Manufaktur Museum

En stor del af Flensborgs store rigdom blev skabt af romproduktion. Man kaldte det “det caribiske guld”, fordi det blev importeret fra de kanter. Fra 1755, hvor Flensborg var dansk, og i mange år derefter blev både sukker og rom sejlet direkte fra Dansk-Vestindien til Flensborg Havn.

Det blev en virkelig lukrativ forretning for Flensborg og for hele Danmark. I denne periode var der omkring 150 brænderier i byen. I 1794 udførtes der for eksempel over en million flasker brændevin.

Du kan blive meget klogere på denne del af vores fælles historie ved at besøge det meget spændende og meget hyggelige Rum Manufaktur Museum i Flensborg.

Flere steder i Flensborg kan du se levn fra denne import af rom, sukker og så videre. Der findes endnu et rommuseum, der hedder Braasch Romfabrik, som fortæller om den spændende historie og viser, hvordan rom fremstilles. Du kan tilmed få dejlige smagsprøver på varerne. Dyk ned i den dansk-tyske fælles historie på en smagfuld måde.

Flensborg Havn

Flensborg Havn er værd at besøge. Den er både stor, hyggelig og spændende, og du kan nærmest mærke de historiske vingeslag. Det er en stor havn, som allerede tidligt fik en væsentlig betydning for både byen Flensborg og for Danmark i det hele taget.

flensborg havn

Der har altid været stor aktivitet i og omkring havnen, som har været et trafik- og handelsknudepunkt i tusindvis af år. Området emmer af historie og aktivitet. Der har været produceret store mængder af brændevin og rom, og også værftsindustrien har i mange år været imponerende stor ved havnen.

Også i dag er havnen byens hjerte, hvor du finder et hyggeligt havnemiljø og masser af butikker i det gamle handelsområde.

Tag gerne på en havnerundfart, når du besøger Flensborg. Det er altid en god, rolig og hyggelig måde at se en by på. På den måde kan du se byen fra vandsiden og få et overblik over nogle at byens forskellige områder.

Museumsberg

I en meget smuk og gammel park ligger det meget alsidige museum Museumsberg. Det består af to meget smukke slotslignende huse fra 1876, og de er tilsammen et af Slesvig-Holsteins største museer.

museumsberg museum i flensborg tyskland

Der er både permanente og skiftende udstillinger. Her finder du både historiske og kulturhistoriske udstillinger og et imponerende skatkammer fyldt med fajancer og guld- og sølvtøj.

Museet huser også nogle helt unikke og originale bondestuer. De er virkelige seværdige og meget charmerende. Det er også på dette museum, at du finder en helt overdådig samling af historiske møbler. Den indeholder flere end 900 stykker møbler, og det er dermed Tysklands eneste møbelsamling af den slags.

I det andet af de to huse vises en enestående samling af moderne kunst. Det er således et temmelig vidtrækkende udbud af museumsgenstande, der bliver vist her.

Der er nok at se på for alle, og med den nye hands-on afdeling for børn så vil familiens yngste også nyde et besøg her.

Rote Strasse

På denne gade i den indre by af Flensborg kan du opleve en helt særlig stemning. Den vurderes til at være en af Flensborgs smukkeste gader og bliver i folkemunde omtalt som Flensborgs diamant. Og den er da også helt malerisk at se på denne smalle hyggelige gågade.

Den byder blandt andet på gode shoppemuligheder, skønne restauranter og hyggelige caféer. Gå gerne en tur ind i nogle af de hyggelige baggårde, hvor du kan finde små specialbutikker, gallerier, designere, kunsthåndværkere, udendørs caféer og så videre.

Oprindeligt var Rote Strasse en del af den meget lange rute, oksevejen, der gik helt fra Danmark til Altona. Her mødtes bønder, handlende og borgere, og det var ofte her, at mange tog et hvil eller en overnatning undervejs på den lange rejse.

Også i dag er gaden et sted, hvor tempoet bliver sat ned, og hyggen er i højsædet. Det er også her i Rote Strasse, at Rommuseet og romhuset Braasch har adresse.

Murwiker Wasserturm

Dette spektakulære vandtårn er Flensborgs vartegn. Det blev bygget i 1961, og det er tegnet af arkitekten Fritz Trautwein.

På grund af sin helt særlige facon har den fået kælenavnet Blomstervasen. Tårnet er placeret i Folkeparken, og det er åben for publikum i perioden fra marts til september.

Oppe fra tårnets udsigtsplatform får du en helt fantastisk panoramaudsigt ud over byen og dens omegn. Der er elevator i tårnet, så der er fin adgang til det 26 meter høje vandtårns skønne udsigt.

Gå også en tur i Folkeparken, nu du er der. Det er en skov-agtig park med en fin legeplads og god udsigt ind over byen. Det er en dejlig og rolig oplevelse væk fra storbyens højere puls.

Haman Flensburg

Når du er på storbyferie, så kan det være rart også at lægge nogle rolige og forkælende oplevelser ind i programmet.

Det kan du i meget høj få tilfredsstillet, hvis du lægger vejen forbi det meget populære Hamam Flensburg. Her bliver ro og forkælelse af din krop sat i højsædet. Der bydes på traditionel Hamam bade og afslappende massage.

Det er lige, hvad du trænger til efter en tid i en storby. Her kan du virkelig mærke, at du er på ferie, og at du får ladet dine batterier op.

Efter 2-3 timer her er du helt nede i gear, hvilket er godt for både krop og sjæl. Und dig selv og dine rejsemakkere sådan en oplevelse.

Phäenomenta, Flensborgs eksperimentarium

Hvis du eller ungerne synes om museer i stil med det danske Eksperimentarium, så vil I elske at besøge den nordtyske pendant til det. Det ligger i Flensborg, og det er leverandør af flere end 150 forskellige eksperimentelle opstillinger og aktiviteter.

Brug et par gode timer her, mens I udforsker dette science center, hvor man leger med fysikken og bliver klogere på mange videnskabelige spørgsmål. Der er mange hands on aktiviteter, som både børn og voksne kan lære meget af.

Museet ligger i centrum af byen, så det er nemt at komme dertil.

Vejret i Flensborg

Den tidligere danske handelsby, Flensborg, ligger ikke langt fra den danske grænse. Derfor er klimaet i Flensborg stort set det samme som i Sønderjylland. Det vil blandt andet sige, at det er lige så skiftende, som det er i Danmark.

Ofte regner det mere i Flensborg, end det gør i Danmark, så det er i hvert fald en god idé altid at have en paraply med, når du besøger Flensborg. Man ved jo aldrig.

Vær forberedt på skiftende vejr – lige som vi kender der herhjemmefra – når du pakker din kuffert til en tur til Flensborg.

Fly til Flensborg

Bor du inden for en fornuftig køreafstand til Flensborg, så er bilkørsel nok den transportform, som du vælger. Bor du på Sjælland eller i det nordlige Jylland, så bliver det nok aktuelt med en flyrejse.

En flyrejse fra enten Kastrup eller Billund varer omkring 40 minutter. Det er en kort flyvetur, så det er ret hurtigt at komme dertil.

Der er flere daglige afgange fra Danmark til Flensborg og retur. De fleste flyselskaber har billige ruter til og fra Flensborg, så der behøver ikke at være ret langt fra tanke til handling, hvis du får en pludselig indskydelse i forhold til at besøge Flensborg.

Hotel i Flensborg

Der er meget turisme i Flensborg. Det betyder, at det på ingen måde er svært at finde overnatningsmuligheder i eller uden for byen. Der er masser af hoteller i alle prislejer, og det er også mange muligheder for at finde anden form for overnatning.

Det kan for eksempel være bed and breakfast, Airbnb eller en anden form for privat indkvartering. Der er også campingpladser lige uden for Hamborg, så foretrækker du denne form for overnatning, så er det bare at fylde bilen op med telt, soveposer og så videre eller at koble campingvognen på bilens trækkrog, så er I på vej.

Flensborg ligger ikke langt væk, det er gammelt dansk jord, og der er super hyggeligt. Du bør lære denne nordtyske by bedre at kende. Det fortjener den. Og det fortjener du.

Related posts

7 Budapest seværdigheder du ikke må gå glip af

Turistguiden

De største Porto seværdigheder du bare må opleve

Turistguiden

Prag seværdigheder – Karlsbroen og det sorte øl

Turistguiden

Leave a Comment