Europa

Prag seværdigheder – Karlsbroen og det sorte øl

billede af karlsbroen i prag

Prag er en by der emmer af kultur og historie, hvilket gør den til et oplagt rejsemål for alle der nyder dette. Byen har eksisteret siden det 9. århundrede og står i dag som Tjekkiets hovedstad med et indbyggertal på 1,3 millioner mennesker, hvorfor den ikke overraskende er et populært rejsemål, også blandt danskerne.

Prag har igennem århundreder været en vigtig, centralt placeret handelsby i Europa, hvilket ikke mindst var tilfældet, da den mellem det 14. og 16. århundrede var hovedstad for det mægtige tysk-romerske rige. I dag er byen kendt for at høre til blandt de smukkeste byer på kloden med sin gamle arkitektur og stil, hvilket sammen med dens historiske seværdigheder, kultur, musik, mad, øl samt billige priser, ikke at forglemme, gør den til et meget populært rejsemål. Her vil vi kigge lidt nærmere på, hvilke steder i Prag du bare er nødt til at opleve.

Karlsbroen

Denne bro er byens kendetegn og stolthed, og enhver, der besøger Prag, bør passere den. Den nydes dog bestemt også på lidt afstand, hvor man let kan se, hvor flot den egentlig er, når den ligger der over vandet i floden, der hedder Vltava, men også er kendt som Moldau.

karlsbroen i prag set på lang afstand

Karlsbroen blev bygget i 1357 af den daværende kejser Karl den 4., og trods adskillige beskadigelser og oversvømmelser siden da, står den der stadig. Broen er med sine mere end 500 meter Europas længste middelalderbro og er derudover udsmykket med intet mindre end 30 statuer og skulpturer, der primært er udført i barokstilen. Broen er samtidig samlingspunktet for de to bydele Malá Strana og Stare Město, hvor sidstnævnte er den gamle bydel.

Prag borg

Borgen blev grundlagt i den 9. århundrede og har siden været hjemsted for en lang række afgørende begivenheder i Østeuropas historie. Her har en lang række kongelige og statsoverhoveder boet; Fra Bøhmiske konger, over tysk-romerske kejsere, til tjekkoslovakiske præsidenter og senest tjekkiske præsidenter. I dag er borgen én af de største i verden og rummer et hav af paladser, klostre og kirker, der er værd at gå på opdagelse i.

prag borg i tjekkiet

Uanset om du er historiefanatiker eller ej, er det et besøg værd at opleve dette imponerende bygningsværk og suge til sig af den glorværdige historie og de storslåede begivenheder, der har fundet sted her.

Det jødiske kvarter

Dette kvarter er, som navnet antyder, spækket med jødisk tilstedeværelse og bliver regnet for et af de vigtigste steder i Europa for jødisk kultur. Man mener, at jøderne kom til Prag allerede i det 10. århundrede, hvor de hurtigt fik tildelt en ghetto. Den er siden vokset markant i antal og på rigdom, og går i dag under navnet Josefov.

en af de mange synagoger i det jødiske kvarter i prag tjekkiet

Med sine 6 synagoger, sin gamle kirkegård samt adskillige genstande fra andre synagoger rundt omkring i Tjekkiet er det ikke svært at forstå, hvorfor denne bydel er så vigtig for jøderne.

kirkegård i det jødiske kvarter i pag

Mange jøder bor også i området i dag, hvorfor det ikke er usædvanligt at løbe ind ortodokse jøder med fuldskæg og ørelokker. Bydelen er dog pga. sin flotte arkitektur og lidt særprægede stil absolut værd at se for enhver der besøger Prag.

Petřín Tower

Midt inde i Prag ligger en stor bakke kendt som Petřín, som byen er bygget rundt om. På denne bakke har du mulighed for at få byens absolut bedste udsigt, hvis du tager turen til toppen af Petřín Tårnet. Det måler ganske vist ”kun” 60 meter i højden, men da det allerede er placeret på en bakke, er den egentlige højde 328 meter over havoverfladen. Herfra får du et fantastisk udsyn over hele byen, der ikke kan blive meget smukkere. Som du nok opdager, når du tager et kig på tårnet, er der blevet hentet en hel del inspiration fra Eiffel Tårnet i Paris, da Petřín Tårnet skulle bygges, om end den tjekkiske variant er lige knap så stor.

petrin tårnet i prag
petrin tårnet i prag

Det dansende Hus
Denne bygning er meget bemærkelsesværdig i sin udformning, og du er ikke i tvivl om, at du er kommet til det rette sted, når du ser det. Bygningen, der blev designet i 1992 og stod færdig 4 år senere, var i første omgang ret kontroversiel i hjemlandet, da den bryder lidt med den gotiske og barok stil Prag ellers er kendt for i sin arkitektur. Ikke desto mindre er stedet blevet en seværdighed og er bestemt værd at tage et smut forbi, hvis man er i Prag. Om end bygningen den dag i dag huser kontorer, er det stadig muligt at komme en tur der op, hvis man besøger den dertilhørende restaurant. Huset er også kendt under navnet ”Fred og Ginger” efter danseparret Fred Astaire og Ginger Roger.

Náplavka

Náplavka er et hyggeligt område langs Vltava-floden, der myldrer med menneskeliv i weekender og til hverdag. Her er der rig mulighed for at få sig nogle kulturelle oplevelser, når lokalbefolkningen kaster sig ud i musik, poesi, udstillinger og meget mere.

náplavka området langs vltava floden i prag

Området langs floden er utrolig flot og hyggeligt og giver et dejligt, romantisk billede af den tjekkiske hverdag. Hver lørdag er der marked, hvor der kan handles ost, brød, grønt og meget mere. Tag et smut forbi for at opleve lokalbefolkningen og kulturen tæt på.

Golden Lane

Denne lille, farverige gade finder du lige uden for borgområdet i byen. Gaden har eksisteret siden det 16. århundrede, men blev for alvor bemærkelsesværdig, da adskillige af husene blev malet i forskellige, iøjnefaldende farver i 1950’erne. Dette giver gaden en charmerende og hyggelig facon, og det kan varmt anbefales at spankulere ned i gennem den. Du vil også finde en række souvenir shops i blandt husene.

farverige huse i den gyldne gade i prag the golden lane

Gaden bliver kaldt den gyldne gade, da den tidligere kejser Rudolf II var opslugt af tanken om at skabe guld, og derfor ansatte en række alkymister, i håb om at det kunne lade sig gøre.

Wallenstein Palace Garden

Wallenstein paladset husede oprindeligt den prominente bøhmiske militærleder Albrecht von Wallenstein og er i dag hjemsted for det tjekkiske senat. Da paladset blev opført mellem 1624 og 1630, blev den dertilhørende have også anlagt. Haven er på klassisk barokfacon skarp delt op i forskellige sektioner og er især kendt på grund af sine mange bronzeskulpturer.

wallenstein palads og have i prag

Det er unægtelig et smukt syn, man får, når man vandrer igennem haven. Derudover er det nærliggende at støde på påfugle, når man bevæger sig rundt i parken.

Staré Mesto

Dette er navnet på den gamle bydel, som Prag er så kendt for. Går du en tur igennem området, vil du opleve massevis af gamle, charmerende bygninger og hurtigt forstå, hvorfor Prag rangerer så højt blandt de smukkeste byer i verden.

pladsen i den gamle by i prag staré mesto old town square

Blandt de mest kendte seværdigheder i den Gamle By er pladsen kendt som Old Town Square, og byens gamle rådhus, der er udstyret med et kæmpemæssigt, astronomisk ur. Uret blev først installeret i 1410, hvilket gør det til det tredje ældste astronomiske ur i verden, og faktisk virker det stadig den dag i dag. En god idé er at besøge området om aftenen, hvor området kan nydes sammen med en tjekkisk øl på en café.

Roxy

Efter en lang dag med utallige historiske og kulturelle seværdigheder, er det selvfølgelig på tide af løsne lidt op og tage et nærmere kig på Prags natteliv. Her er natklubben Roxy et oplagt sted at besøge. Siden klubbens åbning i 90’erne har der været mange store navne forbi og spille her, og hvis du kommer ind, kan du godt regne med, at der er fyldt. Derudover har klubben gratis mandage.

Vejret i Prag

For det første er det værd at bemærke, at Prag er utrolig smuk hele året rundt. Så om du oplever byen dække af et snelandskab, eller du venter til den varmere sommer, hvor gaderne er fyldt med mennesker, så er Prag en kæmpe stor oplevelse. Sommermånederne er dem, hvor turismen blomstrer størst i Prag. Temperaturen ligger gennemsnitligt omkring de 22 C, men til gengæld er perioden fra maj til den september den del af året, hvor den største mængde nedbør falder. Klimaet i byen er typisk for Centraleuropa, hvilket vil sige varme somre og kolde vintre. Prag er dog også en by du sagtens kan besøge i efterårsferien, da udendørssæsonen varer længere end i Danmark.

Fly til Prag

Flyturen fra Kastrup til Václav Havel Lufthavn i Prag varer kun en time og 20 minutter, men det kan også lade sig gøre at flyve fra Aarhus, Aalborg eller Billund, om end det i hvert fald i de to sidste tilfælde godt kan være med mellemlanding. Mange forskellige flyselskaber flyver turen til Prag. Du kan fx vælge mellem Czech Airlines, SAS, Lufthansa og Air Berlin samt de billigere alternativer i Ryanair og Norwegian.

Der er en del afgange til Prag, hvorfor det bør være muligt at komme med et fly.

Hotel i Prag

Prisniveauet i Prag er generelt ret lavt sammenlignet med andre europæiske storbyer, og det er muligt at finde ganske udmærkede hoteller i byen uden at spendere en formue. Hvis man ikke har noget problem med at tage metroen og gerne vil spare lidt penge, kan man med fordel finde op til flere rigtig fine hoteller lidt uden for bymidten. Hvis man finder et hotel, der ikke ligger langt fra en station, er det således rimeligt nemt og lige til at benytte sig af metroen og derved bevæge sig ind mod centrum af byen.

Gennemsnitsprisen for et værelse i Prag er på 359 kr. pr. nat, men det er ikke svært at finde noget, der er billigere. Man kan også sagtens finde væsentlig billigere løsning ved hjælp af Airbnb, der tilbyder leje af en lang række forskellige værelser rundt omkring i byen. Er man i bil findes der dog også enkelte campingpladser i udkanten af Prag, der kan være værd at tage et nærmere kig på den. Der bliver jo så naturligvis lidt længere vej til bymidten, men det er selvfølgelig vilkårene.

Related posts

De største Porto seværdigheder du bare må opleve

Turistguiden

7 Budapest seværdigheder du ikke må gå glip af

Turistguiden

Seværdigheder i Firenze – mere klassisk bliver det ikke

Turistguiden

Leave a Comment