Europa

Seværdigheder i Firenze – mere klassisk bliver det ikke

Broen Ponte Vecchio Firenze Italien

Firenze i Italien er et utroligt populært feriested for dem, som godt kan lide at tage på en storbysferie. Det er den toskanske hovedstand. Det er en perfekt destination, hvis man interesserer sig for kunst og renæssancen grundet byens historie. Men byen er lige så perfekt, hvis man bare gerne vil nyde en masse god italiensk mad og vin i godt selskab og med en masse sol.

Firenze er over 2000 år gammel, og det latinske navn betyder på dansk ’blomstrende’. Byen har på mange måder en historie uden lige. Ligesom i Rom er her fyldt med kunstværker og seværdigheder fra mange af de helt store figurer fra renæssancen såsom Michelangelo, Leonardo da Vinci, Machiavelli og Galileo.

Hvis man gerne vil lidt væk fra de turistede områder, kan man snildt gå på opdagelse i byens smalle gader. Der er en masse at se og opleve. Så hvis du i længere tid har ledt efter en ny feriedestination til en storbysferie, bør du læse med nu. Alle seværdighederne vil garanteret give dig lyst til at booke din flybillet og hotel med det samme, og nu vi er i Europa, er der ingen grund til at spekulere på valuta, da alting er i Euro. Hotelmarkedet og fly til Firenze vil også blive uddybet længere nede med tips.

Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Katedralen Santa Maria del Fiore er en af de største seværdigheder i Firenze. Bygningen af den har taget lang tid. Den blev tegnet helt tilbage i 1200-tallet, men det var først 150 år senere, at den rent faktisk blev indviet. I løbet af 1800-tallet blev der tilføjet rød farve på blandt andet kirkens kuppel.

katedralen i firenze duomo basilica di santa maria del fiore

Og det er faktisk kuplen, som tiltrækker mest opmærksomhed. Da kirken blev bygget, var kuplen nemlig den største af sin slags. Selvom det ikke længere er tilfældet, er katedralens kuppel stadig en kæmpe seværdighed i Firenze, så man bør bestemt slå et smut forbi for at se den store seværdighed.

Selve katedralen er kæmpe stor, og der er derfor masser af ting at se på. Mange af de tilhørende bygninger er en del af UNESCO’s verdensarvsliste, som betyder, at de er erklæret bevaringsværdige.

Man kan besøge katedralen inden i for se den flotte udsmykning, men hvis man ikke har lyst til at stå i kø, kan man nøjes med at se den flotte ydre facade og kuplen. Det er altså en seværdighed, som man let kan bruge meget tid på, hvis man interesserer sig for den slags ting.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio er en af de ældste broer i Firenze. Faktisk er man ikke helt sikker på, hvor gammel den reelt set er. Den bliver første gang i nævnt i 996, men flere mener, at broen har eksisteret helt tilbage i Romertiden. Dog er den blevet bygget om flere gange i løbet af Middelalderen. Broen er populær grundet dens alder og arkitektur, og der bliver hver dag taget rigtig mange billeder af den. Faktisk fremtræder broen også på flere malerier. Man kan for eksempel se broen i baggrunden på Henry Holiday’s Dante and Beatrice.

ponte vecchio broen i firenze

Ponte Vecchio går over Arno-floden, og det er altså ikke hvilken som helst bro. På broen er der nemlig flere butikker, og det er et fantastisk godt sted, hvis man gerne vil købe souvenirs. Dog kan tingene godt være lidt i den dyre ende, da der også sælges eksklusive smykker og andre ting. Hvis man ser bort fra shoppingmulighederne, er denne seværdighed ganske gratis, og den behøver bestemt ikke tage lang tid. Man kan passende se broen på vej fra en seværdighed til en anden.

Piazza della Signoria og Palazzo Vecchio

Piazza della Signoria er Rådhuspladsen og Palazzo Vecchio er rådhuset. Det er utroligt smukt – især om aftenen. Det er derfor oplagt, at man tager hen til Rådhuspladsen om aftenen for at spise på nogle af de mange restauranter. Herfra vil man kunne se det flotte rådhus, samtidig med at man nyder en god italiensk pizza. Med den gode mad og den smukke udsigt oplyst af måneskinnet, kan det hurtigt føles som om, at man er med i et eventyr. Det er helt klart noget, som man ikke bør gå glip af.

piazza della signoria i firenze set om natten

Rådhuset, Palazzo Vecchio, blev opført fra slut 1200-tallet til starten af 1300-tallet. Den gang var det sæde for Firenzes byråd, som hed Signoriaen – deraf Rådhuspladsens navn. Det ligner dog på mange måder også en fæstning med sine små vinduer og murkrans. Palazzo Vecchio er også værd at besøge inden i, hvis man er kunstinteresseret. Der er nemlig masser af skulpturerer af blandt andet Michelangelo samt vægmalerier af Vasaris.

Galleria dell’Accademia

Galleria dell’Accademia er en af Firenzes mange kunstgallerier. Mange af de flotte værker er tilbage fra det 13. århundrede. Værkerne indebærer både malerier, skulpturer samt musikinstrumenter.

galleria dell accademia i firenze italien

En af de største kunstværker i galleriet er Michelangelos David-statue. Den forestiller hyrden David, inden han skulle kæmpe mod Goliat. Statuen er verdenskendt, men den har også stor symbolsk betydning for Firenze og stod i flere år ude på gaden. Davids kamp mod Goliat så meget sort ud, og da statuen blev lavet afspejlede Davids situation Firenzes. Toscanas hovedstad var nemlig meget presset af de omkringliggende områder, og det så ikke just positivt ud for dem. Men ligesom David sejrede, gjorde Firenze også. Så hvis man er interesseret i store kunstværker og Firenzes historie, skylder man sig selv at tage forbi kunstgalleriet.

Mercato Nuovo

Mercato Nuovo betyder ”det nye marked”. Det er dog ikke helt så nyt, som navnet antyder. Det fandtes nemlig helt tilbage i 1547. Ikke desto mindre er det et meget populært marked. Der er nemlig rig mulighed for at shoppe. På markedet kan man købe alt fra tørklæder til solbriller – og det er selvfølgelig også muligt at købe souvenirs til venner og familie.

mercato nuovo med den berømte vildsvinestatue i firenze italien

På markedspladsen står også et vildsvin lavet af bronze i 1600-tallet. Det er kaldt Il Porcellino og er Firenzes lykkedyr. Det siges, at hvis man rører vildsvinet, er man sikret et gensyn med Firenze. Vildsvinet har faktisk også inspireret H.C. Andersens fortælling Metalsvinet, så der er også lidt dansk over det.

Boboli-Haven

Boboli-haven er, som navnet antyder, en have – eller nærmere en park. Det lyder måske ikke som en seværdighed i selv, men det er det. Parken er nemlig fyldt med kendte monumenter lavet af nogle af de helt store kunster fra blandt andet Renæssancen og Antikken.

pitti paladset og boboli haverne i firenze italien

Med en størrelse på 45.000 kvadratmeter er parken bestemt heller ikke lille. Det er et fantastisk sted at tage hen, hvis man trænger til en stille og rolig dag lidt væk fra storbyens larm. Man skal dog være opmærksom på, at parken ikke er en åben park, hvor man kan komme og gå, som man ønsker. Der er bestemte åbningstider, og man skal betale en lille sum for at komme ind. Men hvis man er interesseret i at se skulpturer og monumenter fra forskellige tidsperioder, er det alle pengene værd.

Nyd udsigten fra Piazzale Michelangelo

Dette er en god seværdighed, hvis man ønsker at komme lidt væk fra storbyen. Det er nemlig en park, som ligger lidt udenfor Firenzes centrum. Det er dog også et fantastisk sted at tage hen på ens sidste feriedag. Udsigten fra parken er nemlig spektakulær. Man kan blandt andet se domkirkens flotte kuppel, Ponte Vecchio samt mange andre af de store seværdigheder og monumenter. I selve parken er der dog også flere seværdigheder. Ligesom i Boboli-Haven er der mange forskellige statuer. For eksempel er der en kopi er David-statuen, som jo også kan ses i Galleria dell’Accademia. Denne park er dog gratis at besøge.

statue af david på piazzale michelangelo torvet i firenze

Hvis man ønsker at besøge Piazzale Michelangelo, kan man med fordel tage derhen om eftermiddagen. Så kan man nemlig nyde parken, kunsten og udsigten for derefter at spise frokost på en af de mange restauranter i nærheden. Alt i alt en fantastisk måde at afslutte sin ferie på.

Fly til Firenze

Der er flere måder at komme til Firenze på med fly fra Danmark.

Man kan blandt andet flyve fra Aarhus/Tirstrup lufthavn direkte til Toscana med Best Travel hver lørdag. Herfra kan man så vælge at leje en bil for at komme helt til Firenze. Flytiden er cirka 2,5 time.

Også Aalborg lufthavn flyver direkte til Toscana lufthavn. Det er dog kun i sommerperioden. Nilles Rejser flyver om onsdagen eller torsdagen, mens Gislev Rejser flyver hver mandag fra slutningen af april til midt oktober.

Billund lufthavn flyver til Pisa, som ligger i det nordvestlige Toscana. Lufthavnen, man flyver til, er Galileo Galilei/PSA og herfra er det også muligt at leje en bil til Firenze. Ryanair flyver derned hver onsdag og søndag – dog kun i sommerperioden.

Hvis man vil rejse fra Københavns/Kastrup lufthavn, kan man rejse direkte til Firenzes lufthavn (FLR). Luftfartsselskaberne er SAS og Vueling Airlines, som også betjener Iberia. Det vil sige, at der er et par afgange om ugen, men det afhænger også af årstiden.

Vælger man at flyve til en lufthavn tæt på Firenze, kan man som sagt leje en bil, men man kan også bare køre med taxa. Det kan heller ikke afvises, at bestemte lufthavne har busser til de større byer i området – heriblandt Firenze.

Hotel i Firenze

Et hotelophold i Firenze kan godt hurtigt blive dyrt, hvis det er en længere ferie. En nat på et trestjernet hotel koster i gennemsnit 900 kroner – og et femstjernet hotel er kun dyre. Der er dog rig mulighed for at finde et hotel, og man kan sagtens være heldig at finde et godt, billigere hotel. Firenze er faktisk den 8. største by i Italien og et populært feriested for turister – af samme grund er der rigtig mange hoteller. Men hvis man vil finde et godt (og billigt) hotel, skal man være i relativt god tid. De bliver nemlig hurtigt booket.

En måde, som man kan spare en masse penge på, er ved at leje privat. Det kan man for eksempel gøre via Airbnb. Her kan man både leje hele lejligheder eller bare leje gæsteværelser i en andens lejlighed. Da det er private menneskers lejlighed, behøver man ikke være i lige så god tid – det kan nemlig være, at folk lejer deres lejlighed ud, fordi de skal på ferie.

Det er altså på ingen måde svært at finde et sted at bo i Firenze, hvis man er åben for lidt af hvert – men det er ikke nødvendigvis billigt.

Related posts

Prag seværdigheder – Karlsbroen og det sorte øl

Turistguiden

Flensborg seværdigheder

Turistguiden

Seværdigheder i Istanbul

Turistguiden

Leave a Comment