Europa

7 Budapest seværdigheder du ikke må gå glip af

kædebroen i budapest som krydser donau floden ungarn

Nogle mener, at Budapest er den smukkeste by i Østeuropa, og der er bestemt også noget om snakken. Her i denne historiske by vil du kunne se mange smukke gamle bygninger fra forskellige tidsaldre. Ungarns hovedstad har både historiske monumenter, skøn natur og en moderne europæisk ånd.

Navnet Budapest er sat sammen af de to bynavne, Buda og Pest, som er de to bydele, som er adskilt af floden Donau, der løber igennem byen.

Der bor omkring 1,8 million mennesker i byen.

Klimaet i Budapest er mildt og behageligt det meste af året. Vintermånederne kan være kolde, men der er kun sjældent frost. Sommeren kan være temmelig varm, så faktisk er det sene forår og det tidlige efterår det mest optimale tidspunkt at rejse dertil på.

Der venter dig mange gode oplevelser i Budapest. Her er nogle forslag til nogle af dem:

En sejltur på Donau

Det er altid dejligt at sejle, og at se en by fra vandsiden giver et godt indblik i dens bygninger og liv. Donau byder på mange muligheder for at komme ud at sejle. Vælger du en guidet tur, får du mange gode informationer undervejs. Samtidig kan du nyde både turen og de mange bygninger og landskaber, der glider forbi.

bro over floden donau i budapest

Der er noget over at sidde på dækket med en god lokal øl eller et glas kold hvidvin og bare betragte det, der viser sig på vejen.

Ude i Donau ligger der en ø, der hedder Margaret Island. På den er det dejligt at holde en pause fra byens puls og mange indtryk. Herude er der stille og roligt og en dejlig natur. Har du børn med, så kan I her holde en lille skovtur, besøge en legeplads, et svømmebassin, en ruin, et gammelt vandtårn og så videre. Her er hyggeligt og fredeligt som i en lille lomme væk fra byens larm og tempo.

Buda Slot

Dette slot er et absolut must see, når du er i Ungarns hovedstad. Det ligger fuldstændigt overvældende og knejsende på toppen af Castle Hill.

billede fra gården på buda slot i budapest ungarn

Ungarns historie har været meget turbulent, og landets styreform har også ændret sig virkelig markant i årenes løb. Den første udgave af den kongelige residens blev bygget mellem 1247 og 1265, herefter har skiftende regenter boet på slottet, og der er blevet foretaget mange ændringer af det i tiden.

I dag fremstår slottet som stort og smukt. Især når det er mørkt, er det et virkelig fantastisk syn, da hele slottet er smukt oplyst.

Områder, som slottet ligger i, hedder Castle Hill. Det er et meget skønt område at gå tur i, og det står da også opført på UNESCOs lister over verdensarv. Der går en kabelbane fra Donaus bred til toppen af den 51 meter høje bakke, hvor slottet står. Her oppe fra er der en helt fantastisk udsigt ud over Budapest, og mens du er heroppe, kan du jo passende tage et kig på nogle af de mange andre seværdigheder, der befinder sig omkring slottet.

Den store jødiske synagoge

Verdens andenstørste synagoge ligger i Budapest. Den er på alle måder et besøg værd. Dels er den et imponerende religiøst bygningsværk, og dels fortæller den på den fineste måde den uhyre tragiske historie om mange jøders skæbne under anden verdenskrig. Det er en meget bevægende oplevelse at besøge denne kirke.

den store jødiske synagoge i budapest

Kirken blev bygget i det 18. århundrede, og den er både stor og meget rigt ornamenteret. Det vidner om, hvor rige nogle jødiske familier i Ungarn var dengang. Virkelig mange jøder mistede livet under anden verdenskrig, hvilket du kan se monumenter over rundt omkring i Budapest.

Kirken er virkelig et besøg værd. Der er hele 3.000 sæder i kirkerummet, og det tilbyggede jødiske museum er også meget interessant at besøge.

Terrormuseet

Du tænker måske umiddelbart, at det må være et ret rædsomt museum at besøge, og det er det på sin vis da også. Du bliver meget påvirket af at se terror præsenteret på flere måder. Det er et ret moderne museum på den måde, som værkerne bliver præsenteret på. Terrormuseet er skabt af filmfolk, og det kan man godt mærke.

house of terror også kendt som terror haza er det kendte terrormuseum i budapest

Du bliver her præsenteret for nogle visuelle og teatrale set-ups, som er stærkt følelsesladede. Der vises terrorens mangesidede fæle ansigt på diverse effektfulde måder. Det er en særlig måde at fremstille terror og undertrykkelse fra både kommunismen og fra nazismens tid.

Det har Ungarn jo ulykkeligvis ret mange erfaringer med, da det har været besat og underlagt nogle diktatorer i visse perioder i fortiden.

Et besøg på dette museum vil du kunne huske.

Memento Park

I denne store park i udkanten af Budapest kan du se mange af de statuer, der er bevaret af nogle af kommunisttidens store helte. Her har man samlet nogle af de enorme statuer, som ellers var i fare for at blive destrueret, dengang muren faldt i 1989, og kommunismen led et stort nederlag. Her får du et indblik i, hvad der foregik bag det tætte jerntæppe, som lå hen over de tidligere kommunistiske stater.

billede af hænder fra memento park med kommunistiske symboler og helteskikkelser budapest

Selv om den ungarske befolkning var klar til at destruere ethvert monument over disse mørke perioder i deres historie, så har de stadig en værdi for eftertidens generationer.

nærbillede af soldater i krig fra memento park i budapest

Mange af de propaganda-værker og statuer er samlet her i dette unikke udendørs museum. Det virker overvældende og tankevækkende at gå rundt blandt alle disse kommunistiske symboler, som ikke bør gå helt i glemmebogen.

De termiske bade

Ingen tur til Budapest uden en tur i nogle termiske bade. Disse bade har en lang og stolt tradition i Ungarn. Det særlige helsebringende vand, som kommer fra de varme kilder i undergrunden, er helt specielt blødt og siges at være meget sundt at bade i. Disse varme kilder har været brugt til at bade i i hundredvis af år. Der findes flere dejlige termiske badeområder rundt omkring i byen.

udendørs termisk bad med varmt vand i budapest

Nogle er større end andre, og nogle er mere besøgt af turister end andre. Et spa-bad bør altid foregå i et roligt tempo med sænkede stemmer, da mange lokale betragter sådan et bad som noget rituelt og noget nærmest meditativt.

I et område med termiske bade vil du typisk finde forskellige former for bassiner. De kan have forskellige temperaturer. Nogle bade er dampbade eller saunaer. Der kan være bassiner både ude i det fri og indenfor i de historiske bygninger. Det er en ret skøn oplevelse af befinde sig i disse historiske bade.

Tag gerne et afbræk fra storbyens stemning ved at tilbringe et par timer i et termisk badeanlæg. Det er både mediterende og rensende, og du vil følge dig behageligt afslappet og genopladet efter sådan et besøg.

Budapest zoologiske og botaniske have

Har du brug for et break, eller rejser du med børn, så er et besøg i en zoologisk have altid hyggeligt. Budapest zoologiske have ligger i centrum af byen, så den er nem at komme til.

giraffer i budapest zoologiske og botaniske have

Haven er mere end 150 år gammel og er dermed en af de ældste i verden. I haven er der samlet flere end 1000 dyrearter, og den har et areal på 18,4 ha.

Rundt omkring i haven vil du se mange smukke gamle bygninger, hvoraf flere har tårne, kupler og spir, som rummer dyrene. Det giver en helt særlig stemning.

Også den store botaniske del af haven er bestemt et besøg værd. Her midt inde i storbyen finder du eksotiske blomster og planter fra nær og fjern. I haven er der også et stort og meget smukt drivhus, som giver dig en overdådig oplevelse af dufte og kønne syn.

At finde fly til Budapest

Det er et af de allermest populære rejsemål, der er tale om her. Alle danske lufthavne har nærmest daglige afgange til og fra Budapest. Nogle har endda flere afgange i døgnet. Mange flyselskaber har rejser til og fra Budapest. Det er bestemt ikke svært at finde.

Budapest er meget populært af mange årsager:

Du kan få både kulturelle, historiske og selvforkælelsesoplevelser i denne herlige storby. Budapest har så at sige det hele.

Det er en storby, som også egner sig til at rejse i med børn. Der er flere seværdigheder og oplevelser, der sagtens kan appellere til børn.

Det tager kun omkring en time og 45 minutter at komme til Budapest. Det betyder, at der ikke går længe, inden du kan begive dig ud i denne spændende storby og udforske alle dens muligheder. Et enkelt besøg er nok ikke nok.

At finde et hotel i Budapest

Turismen i Budapest er meget stor. Det vil sige, at der hele året rundt er mange turister. Derfor er der også mange hoteller både i byens centrum og i udkanten af den. Prisniveauet i Budapest er ret lavt set med danske øjne. Du vil nok opleve, at prisen for et hotelværelse er til den lave side.

Der er selvfølgelig også mulighed for at booke dig ind på noget Airbnb, hvis du gerne vil have prisen yderligere ned. Der er masser af overnatningsmuligheder i byen, så du vil også sagtens kunne nøjes med at booke en flyrejse og så selv finde et sted at bo. Så kan du helt selv vælge, hvordan og hvor dyrt du ønsker at bo.

En kort eller en længere tur til Budapest er altid rig på oplevelser. Du bestemmer selv, hvilke du vil have. Der er i hvert fald nok at vælge imellem.

Related posts

Seværdigheder i Istanbul

Turistguiden

Harzen seværdigheder – Nationalpark Harz og de flotte bjerge

Turistguiden

De største Porto seværdigheder du bare må opleve

Turistguiden

Leave a Comment