USA

San Francisco seværdigheder – Golden Gate Bridge og Alcatraz

udsigt over san francisco

San Francisco er hele turen over Atlanterhavet værd. Hvad enten du er på et roadtrip gennem flere byer eller stater eller udelukkende besøger San Francisco, så er byen turen værd. Med sine godt 850.000 beboere er byen Californiens fjerde største by.

Byen er et kendt kulturcentrum for undergrundskultur og har et rigt byliv, der bedst kan beskrives som en smeltedigel af nationaliteter fra både Syd- og Latinamerika, Europa og Asien. San Francisco byder også på et rigt maritimt udvalg, gode muligheder for at smage lokal mad og drikke samt et imponerende dyreliv til lands, til vands og i luften.

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge er San Franciscos vartegn. Den store, røde hængebro forbinder San Mateo-halvøen, hvor San Francisco ligger, med Marin County på den anden side af San Francisco-bugten. Broen er bygget i 1933 og er deklareret et af den moderne verdens største vidundere.

golden gate bridge uden for san francisco med den karakteristiske røde farve

Du kan se broen fra fastlandet, eller du kan tage en tur over den. Begge dele er en fantastisk oplevelse. Broen er næsten tre kilometer lang og har seks motorvejsspor, men også plads til cykler og fodgængere. Du behøver altså ikke leje en bil for at opleve Golden Gate Bridge på nærmeste hold. På marinaen inden broen kan du leje cykler. Vær opmærksom på, at du skal betale en afgift på 8 dollars, hvis du kører over broen. Afgiften er kun 5 dollars, hvis du samkører med andre.

Pier 39

Pier 39 er samlingsstedet og forlystelsesområde i San Francisco og ligger blot to gader væk fra turistklassikeren Fisherman’s Wharf. Her kan du finde alt. Pier 39 er måske mest kendte for de store søløver, der holder til på den vestlige marina.

bunker af søløver slapper af i eftermiddagssolen på pier 39 i san francisco 1

Der er flest søløver om vinteren, hvor bestanden kan vokse til op til 900 søløver. Du skal søge mod K-Dock, hvis du vil have det bedste udsyn. Selve promenaden er en lang gågade med restauranter, butikker, forlystelser og andre seværdigheder.

pier 39 fishermans wharf i san francisco 1

Fra Pier 39 kan du også sejle ud og spise på nogle af de specielle bådrestauranter eller flydende vinbarer, hvor du kan nyde de alkoholiske dråber fra nogle af Californiens bedste vingårde.

Gå heller ikke glip af det lokale marked, hvor du kan sætte tænderne i frisk frugt og grøntsager fra lokalområdet. Pier 39 har også sin egen 7D-biograf, hvor du for alvor kan få noget for pengene. Langs gaden finder du også arkademaskiner, der ligner noget fra en svunden tid. Udfordr vennerne eller familien til et spil lufthockey, eller find ud af, hvem der er heldigst i lotteriet, inden i sætter tænderne i nogle af Pier 39s lækkerier eller tager en tur på de store udendørs trampoliner på promenaden.

Når du er ved det mindre kendte område Pier 39, kan du ligeså godt besøge Fisherman’s Warf. Her finder du også det store akvarium kaldet Aquarium of The Bay.

Alcatraz

Alcatraz er et af San Franciscos mest ikoniske varetegn, men du skal et godt stykke ud i havet for at kunne se det. Det er nemlig et gammelt fængsel, der nu er blevet lavet om til en nationalpark. Hvis du sejler cirka tre kilometer ud fra Fisherman’s Wharf, ankommer du til klippeøen 41 meter over havets overflade.

luftfoto af fængslet på øen alcatraz i san francisco

Oprindeligt var øen faktisk beregnet til et fyrtårn, men fra 1934 og til 1963 var øen et isoleret fængsel for nogle af USA’s værste forbrydere, indtil det blev lukket af FBI. Fangelisten tæller blandt andet Al Capone og Machine Gun Kelly. Alcatraz er dog også populær i amerikansk popkultur og har blandt andet været inspirationen bag Hollywood-filmen The Rock med Nicholas Cage og Sean Connery.

Fra havnen i San Francisco kan du booke sejltur til øen. Selvom fængslet er lukket nu, står en del af de originale bygninger der stadigvæk. Du kan også få en rundtur rundt på øen og komme ind og se de originale fangeceller, der endnu står bevaret.

Hvis du selv vil udforske øen, kan du låne en digital walkman og et par høretelefoner, hvori du kan lære mere om øen i form af en slags lydbog indtalt af de oprindelige fængselsbetjente og fanger. Der er også en biograf i Alcatraz, hvor du kan lære mere om øens historie og fængslet.

Lokale specialiteter

Du må ikke besøge San Francisco uden at have sat tænderne i nogle af de lokale specialiteter. Det er en seværdighed i sig selv. Når du går på havnepromenaden, bliver du nødt til at prøve delikatesser som brødskålen af surdej med krabbesuppe. Den bliver typisk tilberedt på vejkanten af en madvogn. Et stort, rundt madbrød udhules og fyldes med varm krabbesuppe. Du kan tage retten med dig under armen, mens du spankulerer gennem byens snørklede gader.

cremet clam chowder serveret i en stor surdejsbolle i san francisco 1

Byen har også et stort udvalg af frisk fisk og skaldyr, som bliver serveret på forskellige måder på både restauranter, cafeer og fra gaden. Hvis du vil have de bedste råd til ukendte spisesteder, der ikke er overrendte med turister, så spørg de lokale om at dele skjulte skatte med dig.

En anden ikonisk spise fra havnebyen er en af de verdenskendte softice fra Ghiradelli på North Point Street. Rejsende fra hele verden har siden 1852 nydt den iskolde dessert med smeltet karamel, kandiserede kirsebær og chokolade i San Francisco. Det er et must try!

Natur uden for San Francisco

Du må heller ikke snyde dig selv for spændende naturoplevelser, mens du besøger San Francisco. Med en kort køretur kan du befinde sig i naturskønne omgivelser i eksempelvis Coyote Point Park, hvor du kan windsurfe, fiske, sejle i båd eller cykle en tur blandt de store egetræer. Det er et frisk pust fra storbyen.

På den modsatte side finder du Mori Point, som er et kystområde med en storslået vådlandspark. Her er anlagt en vandresti, hvor du kan gå langs klipperne og beundre de usædvanlige dyre- og fuglearter samt et væld af smuk fauna, du ikke finder andre steder.

kystområdet mori point uden for san francisco
kystområdet mori point uden for san francisco

I nærheden ligger også Rancho Corral de Tierra, en nationalpark tiltænkt vandrere. Du behøver dog ikke vandre for at besøge parken. Du kan også nøjes med at byde de smukke bjergformationer, der er et af de største ubebyggede områder på San Mateo-halvøen, hvor San Francisco ligger.

Vejret i San Francisco

Vejret er typisk godt i San Francisco med juli som den varmeste måned. Byen er ikke solbeskinnet, men har en jævn gennemsnitstemperatur på 13 grader over året. Du kan sagtens rejse til San Francisco om vinteren, hvis du ønsker at undslippe den danske sne og slud. Gennemsnitstemperaturen i januar, som er byens koldeste måned, er nemlig 10 grader. Til gengæld er det heller ikke imponerende varmt om sommeren. Her er temperaturerne typisk mellem 15 og 20 grader.
Vær dog opmærksom på, at San Francisco er en havneby, og det derfor blæser en del, selv når det er varmt. Foråret og sommeren er relativt fri for regn. Den værste nedbør falder i januar, februar, november og december.

Fly til San Francisco

Du skal regne med at betale i omegnen af 3000 – 5000 kroner for en flyvetur til San Francisco. Der går fly fra både Billund og fra København, og turen tager cirka 11 timer for en direkte tur. Hvis du skal mellemlande, foregår det typisk i Amsterdam eller London. Det afhænger af, hvilket selskab du bruger. Du kan vælge mellem British Airways, Delta, KLM, Air France, SAS og Norwegian. Norwegian er oftest den billigste mulighed, men du kan være heldig at finde ungdomsbilletter til en god pris med SAS, hvis du er 26 eller derunder på afrejsetidspunktet.

Der er kun én enkelt lufthavn i San Francisco, nemlig San Francisco International Airport. Den er beliggende godt 21 kilometer syd for centrum af byen.
Det er ingen sag at komme fra lufthavnen og til din endelige destination. Der går både busser og Uber fra lufthavnen.

Hotel i San Francisco

Det er ikke billigt at bo i San Francisco. Hvis du vil bo i byens midte, må du regne med at skulle slippe mellem 1000 og 1600 kroner per nat, afhængigt af standarden på det hotel, du vælger. I USA skelner man mellem forskellige former for overnatningssteder. Hoteller er de dyreste. I en lavere prisklasse finder du Inns, som hovedsageligt kommer fra kæder som Best Western og Holiday Inn. Slutteligt er der moteller, som er det billigste valg. Disse ligger typisk lidt afsides. Hvis du har valgt at leje en bil, for at kunne se mere af Californien, er der derfor gode muligheder for at bo på et af kædehotellerne eller -motellerne lidt uden for San Fransisco.

Priserne er højest i Golden Gate-området, der betegnes som eksklusivt og fyldt med lokale. I North Beach er priserne moderate. Området er primært domineret af italienske efterkommere, men er charmerende og har en rig kulinarisk scene.

Chinatown er en af San Franciscos billigste bydele, hvis du gerne vil bo relativt centralt. Her finder du et godt udvalg af autentiske asiatiske restauranter og markeder. Hvis du vil bo i en mindre turistet kinesisk forstad, bør du slå dig ned i Richmond.

Hvis ikke du er til hoteller, kan du finde Airbnbs til gode penge. En overnatning omkring centrum løber sig typisk i 800 – 1200 kroner, og er altså en smule billigere end en overnatning på hotel. Det er dog værd at bemærke, at du i San Francisco får Airbnbs af høj kvalitet, da mange af lejemålene udelukkende bruges af turister. De beværtes altså på samme måde som hotelværelserne med rengøring, morgenmad og des lignende. Hvis du kun har brug for et værelse, og ikke har noget i mod at dele en lejlighed med andre lejere, kan du bo for så lidt som 600 – 700 kroner per nat i den populære havneby i Californien. Det er også en god måde at møde andre rejsende på.

Related posts

Vilde seværdigheder i New York – storbyferie i verdensklasse

Turistguiden

Florida seværdigheder – 9 uundgåelige destinationer

Turistguiden

Seattle seværdigheder – Space Needle, Pike Place Market og de flyvende fisk

Turistguiden

Leave a Comment